BLOGI: Täytyykö urheilutoimittajan huolestua liikkumattomuudesta?
8.10.2014 16:37 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

BLOGI: Pitääkö urheilutoimittajan huolestua liikkumattomuudesta?

 

Kansallinen liikuntafoorumi päätyi syyskuun lopussa yksimieliseen julkilausumaan. Tavoitteena on saada liikkeen lisääminen hallituksen kärkihankkeeksi seuraavaan hallitusohjelmaan. Aika tyrmäävä aloitus blogille: "kansallinen", "liikuntafoorumi", "julkilausuma", "kärkihanke"... Ei voisi tehokkaampaa lukijan karkotusta, offia, keksiä. Vai? Pitäisikö urheilutoimittajien olla lainkaan kiinnostuneita tällaisista asioista? Tai ottaa kantaa liikuntaan, kuntoiluun, peräti liikkumattomuuteen?

 

Niin kauan kuin Nuori Suomi oli olemassa, "todelliset" urheilumiehet väänsivät vitsiä "kaikki pelaa"-periaatteista. Suoraan sanoen "kaikki pelaa" ei ollut edes vitsi, vaan se leimattiin ns. piireissä huippu-urheilun syöväksi. Nyt ollaan kuitenkin siinä tilanteessa, että koko suomalaiseen yhteiskuntaan tulisi todella nopeasti saada aikaan tuollainen "kaikki pelaa" -henki. Kyse ei ole vain suomalaisen urheilun, vaan koko yhteiskunnan tarpeesta.

 

Valveutuneet valmentajat ovat jo pidempään tienneet, että nykynuorison yleinen liikunnallisuus on niin vähäistä, että vähänkin kovempi harjoittelu päätyy vammakierteeseen. "Istuvan ihmisen" elimistö ei kestä kuormitusta. Mutta huippu-urheilu on tässä suhteessa marginaalikysymys. Kyse on koko suomalaisen yhteiskunnan kestävyysvajeesta ja siitä, kuinka moni veronmaksaja kestää työelämässä eläkeikään asti.

 

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari laski, että liikkumattomuuden kustannus vuotuisista terveydenhuoltomenoista on jopa kaksi miljardia euroa. Mitä tarkoittaa kaksi miljardia? Liikuntabudjetin kokoluokka on 150 miljoonaa euroa. Liikkumattomuus maksaa yli kymmenen kertaa enemmän. Valtiovarainministeri Jan Vapaavuori esitti foorumin osanottajille, että nyt on liikuntajärjestöjen syytä tarttua liikkumattomuuteen tosissaan. Muussa tapauksessa joku muu tarttuu, ja se tulee näkymään myös liikuntarahojen ohjauksessa.

 

Urheiluministeri Carl Haglund otti hienosti koppia liikuntafoorumin julkilausumasta ja esitti Hufvudstadsbladetissa, että yritykset voisivat antaa työntekijöidensä liikkua työaikana. Erinomainen ajatus, sillä tunti liikuntaa päivässä antaa kaksi tuntia tehokasta työaikaa. En tiedä kuka tuon aforismin ensimmäisenä keksi, mutta ei se pääministeri Alexander Stubb ollut. Hän kuitenkin toteuttaa tuota periaatetta esimerkillisesti.

 

Niin, pitääkö urheilutoimittajan huolestua liikkumattomuudesta? Minusta kenelläkään ei ole varaa olla huolestumatta. Kaikkein vähiten urheilutoimittajilla.

 

Kalle Virtapohja

 

Kirjoittaja on urheilujournalismista väitellyt filosofian tohtori, joka kirjoittaa omaa urheiluaiheista Aamulenkki-blogia osoitteessa http://aamulenkki.blogspot.com.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat