BLOGI: Miksi Böhling ei saanut painia Venäjällä?
3.12.2014 16:48 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

BLOGI: Miksi Böhling ei saanut painia Venäjällä?

 

Suomi suljettiin pois olympiakisoista sata vuotta sitten, kesällä 1914. Taustalla oli Venäjän häikäilemätön poliittinen ja diplomaattinen painostus. Suomi oli saanut kolmesti osallistua erityisenä olympiakansakuntana kisoihin. Niinpä Venäjän painostusta ja KOK:n päätöstä pidettiin täysin kohtuuttomina.

 

Yksi merkki Venäjän koventuneista otteista saatiin, kun Ivar Böhlingin ei annettu osallistua Venäjän mestaruuspaineihin vuonna 1914. Se oli kova päätös, koska Böhling oli oman aikansa tähtiurheilijoita. Martti Jukola luonnehti Böhlingiä jopa Tukholman olympiakisojen 1912 raskaan keskisarjan moraaliseksi voittajaksi. Böhling oli kamppaillut ruotsalaisen Anders Ahlgrenin kanssa seitsemän tuntia, mutta kun painijat eivät väsymykseltään saaneet toisistaan ratkaisevaa otetta, tuomarit päättivät tylysti hylätä molemmat painijat. Sarjan kultamitali jätettiin jakamatta, ja Böhling ja Ahlgren palkittiin hopeamitalein.

 

Eli Böhlingin sulkeminen Venäjän mestaruuskisoista vuonna 1914 oli keino parantaa venäläisten omien painijoiden menestysmahdollisuuksia. Mutta Suomen Urheilulehti kertoi viralliseksi syyksi, että suomalaisia ei oteta mukaan, koska he olympiakisoissakaan eivät paini Venäjän joukkueessa!

 

Tätä perustetta voi kyllä ihmetellä. Tukholman olympiakisoissa paini 37 suomalaispainijaa. Venäjän joukkueessa paini 11 miestä, mutta kun viisi virolaista ja kolme latvialaista karsitaan pois, oli oikeita venäläisiä vain kolme kappaletta. Eli suomalaisten taso oli huikeasti parempi kuin venäläisten. Ja kääntäen, venäläisillä olisi ollut opittavaa Böhlingiltä.

 

Mutta Tukholman käyttäminen perusteena ontuu muutenkin. Böhling ei päässyt mukaan vuonna 1914, mutta edellisvuonna suomalaiset saivat kuitenkin osallistua. Tuolloin itse asiassa tapahtui jotakin, joka saattoi olla jopa pääsyy Böhlingin sulkemiseen pois Venäjän kisoista: Suomalainen Viktor Salovaara, EM-kisojen pronssimitalimies, otti kokonelson-otteen vastustajastaan, Venäjän parhaaksi painijaksi mainitusta G. Rudnevista. Rudnev nousi selätyksen jälkeen vielä puolittain istumaan. Hänet vietiin sairaalaan, missä hän kuitenkin menehtyi. Venäläiset eivät Urheilulehden mukaan protestoineet Salovaaran voittoa, sillä kokonelson oli säännöissä sallittu ote.

 

Mutta tuollainen tapaus on varmasti jäänyt painamaan venäläisten mieliä. Voisi kuvitella, että tämä harvinainen kuolemantapaus "molskilla" painoi vaakakupissa yhtä paljon kuin poliittinen painostus, jonka tarkoituksena oli puristaa suomalaisilta kaikki erillisvapaudet pois.

 

Martti Jukola mainitsee Urheilun Pikkujättiläisessä kolme muutakin molskilla kuollutta painijaa: Oskari Friman, Johannes Jakobsen ja Ragnar Bohm. Tämä tieto kyllä hämmästytti minua, sillä en ollut ajatellut painia hengenvaaralliseksi lajiksi. Vielä kuukausi sitten minun listani vaarallisimmista urheilulajeista olisi ollut seuraava:

 

1) Nyrkkeily
2) Mäkihyppy
3) Moottoriurheilu
4) Syöksylasku

 

Nyt täytyy nostaa paini nyrkkeilyn kanssa jakamaan ykkössijaa vaarallisimpien lajien listalla.

 

Mikä on sinun listasi? Lähetä minulle sähköpostilla (kalle.virtapohja@gmail.com) lista sinun mielestäsi vaarallisimmista urheilulajeista. Halutessasi voit lisätä esimerkkejä vakuudeksi. Kokoan vastauksista alkuvuodesta blogikirjoituksen Urheilutoimittajain Liiton sivuille.

 

Kalle Virtapohja

 

Kirjoittaja on urheilujournalismista väitellyt filosofian tohtori, joka kirjoittaa omaa urheiluaiheista Aamulenkki-blogia osoitteessa http://aamulenkki.blogspot.com.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Helmikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat