Urheilutoimittajain Liiton kevätseminaari kokosi jälleen runsaasti osallistujia
1.4.2015 15:13 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Urheilutoimittajain Liiton kevätseminaari kokosi jälleen runsaasti osallistujia - "Henkinen vahvuus ei tule hymyilemällä!"

Urheilutoimittajain Liiton kevätseminaari kokosi jälleen runsaasti osallistujia
”Henkinen vahvuus ei tule hymyilemällä!”

Urheilutoimittajain Liitto järjesti jäsenilleen perinteisen kevätseminaarin 25. maaliskuuta 2015. Henkinen valmennus kiinnosti jäsenistöä, sillä kevätseminaari innoitti lähes 50 osallistujaa paikan päälle.

Seminaariosuuden aloitti koripalloilija Hanno Möttölä, joka sai viimeisimmänkin rivin istujat höristämään korvansa.

- Henkiseen kovuuteen ei ole taikurimaisia kikkoja. Jos joku niin väittää, on väärässä. Kaikki perustuu hyvään itseluottamukseen, joka tulee vain ja ainoastaan kovan harjoittelun ja huippukunnon kautta. Hymyilemällä ei kauas pääse!

- Fyysinen harjoittelu on siis myös henkistä harjoittelua. Kun harjoituksiin luodaan pientä painetta tai annetaan erilaisia porkkanoita pelaajille, on harjoitusten intensiteetti heti aivan erilainen. Koriin heitosta juomapullolle tai ohiheitosta viivajuoksuun - kyllä nuo vaihtoehdot saavat jokaisen harjoittelemaan keskittyneesti ja ajatuksella.

Tänä päivänä nuorille maajoukkuepaikkaa tavoitteleville pelaajille on luotu hyvät mahdollisuudet edetä uralla ja harjoitella ammattimaisesti jo nuoresta lähtien. Helsinki Basketball Academy, HBA, on Suomen Koripalloliiton ja pääkaupunkiseudun urheiluoppilaitosten kanssa yhteistyössä kehittämä ohjelma, jossa pääkaupunkiseudun 13-19-vuotiaille potentiaalisille tulevaisuuden sekä tämän hetken nuorisomaajoukkuepelaajille tarjotaan mahdollisuus ympärivuotiseen maajoukkuetasoiseen ammattivalmennukseen omassa kouluympäristössä.

- HBA on paikka niille, jotka tavoittelevat vähintään maajoukkuepaikkaa. Jos tavoitteena on Korisliiga, HBA ei ole oikea paikka, kiteyttää Möttölä.


- Kaikki valmennus on henkistä! Kuka muistaa omien opettajiensa nimet?
Ei kukaan, mutta kaikki kyllä muistavat omien vanhempiensa nimien lisäksi
aina myös omien valmentajiensa nimet, kiteytti Hanno Möttölä.
Kuva: Matti Hannula.

 

Hetkessä eläminen

Suomen naisten golfmaajoukkueen kapteeni Sanna Nuutinen uskoo henkiseen valmennukseen.

- Golfista 90 % on mentaalista ja 10 % golfia. Golf on peli, jota käydään korvien välissä.

Naisten maajoukkue on ottanut mitalit kaikista kolmesta tuoreimmasta kansainvälisestä arvokilpailusta. Joukkue ei ole ollut nimillä mitattuna mitalisuosikki, joten mikä sitten on siivittänyt joukkueen hienoon menestykseen?

- Maajoukkueen menestyksen takana on ollut selkeät roolit ja avoin kommunikointi joukkueen sisällä. Mietimme myös yhdessä yhteiset arvomme. Hetkessä eläminen nousi yhdeksi arvoksi.

- Joukkuekilpailussa on suuri merkitys sillä, että iloitaan toisen onnistumisesta - se luo positiivista draivia koko joukkueelle. Siitä on myös hetkessä elämisessä kyse: jos oma suoritus on mennyt penkin alle, sen ei saa antaa vaikuttaa koko joukkueen fiilikseen.


- Oma pää on pahin vastustaja golfkentällä. Huippupelissä yksikin
väärä ajatus voi viedä koko pelin voiton, kertoi Sanna Nuutinen.
Kuva: Matti Hannula.

 

”Mieluummin mitali kaulassa kotiin!”

Yleisurheilija Oskari Mörö on Möttölän ja Nuutisen kanssa samoilla linjoilla.

- Psyykkisellä valmennuksella urheilijan itseluottamus saadaan mahdollisimman korkealle. Siihen ei ole mitään poppaskonsteja!

Nuori aitajuoksija on kokenut nuoresta iästään huolimatta jo monta käännettä urheilu-urallaan. Pitkät sairastelut ovat syöneet miestä. Mörö on kuitenkin kulkenut vaikeuksista huolimatta avoimin mielin eteenpäin ja kääntänyt kaikki kivet, joita huippu-urheilijana vain voi kääntää. Yksi niistä on ollut henkinen valmennus.

- Huippu-urheilussa, kuten urheilussa yleensäkin, kaikki täytyy tehdä nautinnon kautta. Sitähän elämä itsessäänkin on. Väkisin tekemällä ei pääse eteenpäin.

- Omalla kohdallani henkinen valmennus on tuonut itsenäiseen harjoitteluun kokonaisvaltaisuutta urheilijana. Mielikuvaharjoitukset eivät enää ole jotain ”erityisjuttuja”, vaan kuuluvat jokaiseen arkipäivään.

Henkinen valmennus on antanut yleisurheilijanuorukaiselle paljon hyvää. Aitajuoksija kokee olevansa urheilijana keskittyneempi ja tekeminenkin on enemmän järki käteen -meininkiä.

- Viha häviämiseen löytyy luonnostaan! Kilpailuvietti on korkealla - se antaa lisädraivia ja motivaatiota harjoitteluun.

- EM-finaali oli huikea tapahtuma, mutta jätti nälkää. Ensi kerralla tulen mieluummin mitali kaulassa kotiin!, heitti Mörö osuutensa lopuksi.


Mitä on pään pelaaminen aitajuoksussa?, kysyttiin kevätseminaarissa
Oskari Möröltä.
- No, se on ainakin sitä, että oltava koko ajan skarppina aitarytmissä,
jotta juoksu on mahdollisimman rentoa.
Kuva: Matti Hannula.

 

Dopingin käyttö jättää aina jälkensä

Kun tuhti paketti henkisestä valmennuksesta oli kolmen huippu-urheilijan voimin paketissa, siirryttiin kevätseminaarin lopuksi täysin toisenlaiseen aiheeseen. Kevätseminaarin pääyhteistyökumppanina toimineen Diacorin alustuksen aiheena oli äkkikuolemat urheilussa. Urheilulääketieteen vastuulääkäri, kardiologi Kirsi Korpi herätti urheilutoimittajakunnan aiheen pariin mielenkiintoisella ja varsin pysäyttävällä esityksellä.

- Tavalliset influenssasairaudet voivat aiheuttaa sydänlihaksen jälkitulehduksen. Moni luulee, että pari kuumeetonta tai oireetonta päivää riittää ja sen jälkeen voi taas paahtaa urheilemassa täydellä teholla. Ei! Pari kuumeetonta päivää ei todellakaan riitä, vaan jokainen influenssa vaatii aina kunnolla lepoa!

Suomessa ja maailmalla panostetaan nykyään paljon urheilijoiden terveystarkastuksiin, joissa selvitetään mm. sydänsairauksia. Viimeisten vuosien aikana on menty paljon eteenpäin, mutta yksi on ja pysyy: dopingin käyttö jättää aina jälkensä.

- Aineiden käyttö ei enää pelasta sydäntä. Vahinko on jo sattunut, kiteytti Korpi lyhyesti.

Tuttua on myös kuulla erilaisista kaveriporukoiden lyömistä vedoista. Milloin uhotaan juosta maraton ja milloin pyöräillä Suomi päästä päähän.

- Jokainen vedonlyönti on yhtä hurja kuulla. Kun tavallinen Matti Meikäläinen lähtee yhtäkkiä pienellä harjoittelulla tai jopa ilman mitään kuntoilupohjaa juoksemaan maratonin, tulee rasitus aina tyhjän päälle. Se ei tee todellakaan hyvää sydämelle.


- Tavalliset influenssasairaudet saattavat aiheuttaa sydänlihaksen jälkitulehduksen.
Jokaisen sairastelun jälkeen tarvitaan aina kunnolla lepoa. Pari kuumeetonta
päivää ei riitä!, ohjeisti Kirsi Korpi.
Kuva: Matti Hannula.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat