Liiku terveemmäksi esteettä -seminaari Vaasassa 30.9.
24.9.2015 14:48 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Liiku terveemmäksi esteettä -seminaari Vaasassa 30.9.

Liikuntapaikkojen esteettömyystekijöiden huomioiminen rakentamisessa ja saneeraamisessa ei enää ole pelkkä kaino toive, vaan aidosti rahanarvoinen vaatimus valtiovallan taholta. Tätä painottaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston yksikön päällikkö Ismo Myllyaho, joka puhuu aiheesta 30. syyskuuta 2015 klo 12.00–16.00 Vaasassa (Vaasan Ammattiopistolla, Ruutikellarintie 2) järjestettävässä Liiku terveemmäksi esteettä -seminaarissa. Seminaari järjestetään kaksikielisenä, klo 12.00–14.00 esitykset ruotsiksi, tulkkaus suomeksi ja klo 14.30–16.00 esitykset suomeksi, tulkkaus ruotsiksi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää liikuntapaikkojen rakentamisavustukset yli 700 000 euron hankkeisiin ja aluehallintovirastot sitä pienempiin. Avustuksen määrä on noin neljäsosa hankkeen kustannuksista tai enintään 750 000 euroa. Uimahalleille, vapaassa käytössä oleville lähiliikuntapaikoille tai valtakunnallisiksi huippu-urheiluhankkeiksi määritellyille hankkeille voidaan myöntää korotettua avustusta.

Valtion talousarviossa on liikuntalain perusteella vuosittainen määräraha liikuntapaikkojen rakentamisavustuksia varten. Tämän vuoden talousarviossa määräraha on 27 miljoonaa euroa, ja ensi vuodelle se on hieman kasvamassa. Kyse on siis isoista rahoista, ja ani harva liikuntapaikka valmistuu tai korjataan Suomessa ilman valtion tukea. Ministeriö edellyttää rakentamisavustuksen hakuohjeessaan, että hakemukseen liitetään hanketta koskeva esteettömyysselvitys ja peruskorjausten osalta esteettömyyskartoitus.

– Esteettömyysmääräysten puutteellinen noudattaminen suunnitelmien laatimisessa on yleisin huomautus- ja muutosvaatimusperuste hakemusten arvioinnissa, Ismo Myllyaho sanoo.
– Lähtökohtana on se, että yhteenkään liikuntapaikkaan, jossa on puutteita liikkumisesteettömyydessä, ei myönnetä valtionavustusta, hän jatkaa.

Myllyahon lisäksi Vaasan Liiku terveemmäksi esteettä -seminaarissa puhuu Suomen tunnustetuimpia esteettömyysasioiden ammattilaisia, kuten Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n arkkitehti Niina Kilpelä ja Näkövammaisten Keskusliiton esteettömyysasiamies Hanna-Leena Rissanen.

Heti seminaarin perään klo 16.00–18.00 Vaasan Ammattiopistolla järjestetään Sporttitori-kokeilutapahtuma, jossa pääsee kokeilemaan erilaisia lajisovelluksia ja liikunnan apuvälineitä sekä tutustumaan esteettömyyskartoittajan työhön ja paikallisten yhdistysten toimintaan.

Seminaari ja Sporttitori ovat osa Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n koordinoimaa Liiku terveemmäksi -teemavuotta. Vaasan tapahtuman järjestävät yhteistyössä VAU, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE, Näkövammaisten Keskusliitto, Valtakunnallinen vammaisneuvosto, Vaasan kaupunki, Vaasan Ammattiopisto, Åbo Akademi ja Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu.

Ohjelma

12.00 Esteettömyys alkaa esteiden tunnistamisesta

Tapahtuman avaus: toiminnanjohtaja Aino-Maija Siren, Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu
Esteettömyys ei ole mielipide: arkkitehti Niina Kilpelä, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE
Miten toteutetaan esteetön ja saavutettava liikuntatapahtuma? tutkimuspäällikkö Aija Saari, VAU
Esteettömyys ja liikuntapaikkojen rakentamisavustukset: yksikön päällikkö Ismo Myllyaho, Länsi- ja Sisä-Sumen aluehallintovirasto
Miten kunnan vammaisneuvosto voi vaikuttaa? suunnittelija Tea Hoffrén, Valtakunnallinen vammaisneuvosto

14.00 Kahvi

14.30 Pääseekö liikuntatilaan, pystyykö toimimaan?

Esteetön aistiympäristö: esteettömyysasiamies Hanna-Leena Rissanen, Näkövammaisten Keskusliitto
Esteettömyyskartoitukset liikuntapaikoilla, esimerkkejä urheiluopistokartoituksista: arkkitehti Niina Kilpelä, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE
Mistä tukea liikuntaharrastuksiin? järjestötyön suunnittelija Marianne Niemi, Invalidliitto
Vuokraa liikunnan apuväline: apuvälineneuvoja Jukka Parviainen, VAU
Keskustelu: Miten toteutuu esteettömyys Vaasan ja sen lähiympäristön liikuntatiloissa? Loppukeskustelua kuljettavat erityisliikuntakoordinaattori Tatjana Asplund ja vammais- ja esteettömyysasiamies Tiina Mäki, Vaasan kaupunki
Lisätiedot: VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari, puh. 040 506 4208, aija.saari@vammaisurheilu.fi

Lähde: Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n tiedotus.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Helmikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat