Esteettömyysseminaari Tampereella 5.11.
29.10.2015 19:14 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Esteettömyysseminaari Tampereella 5.11.

Liikunnan harrastamisen esteettömyyteen pureutuva Liiku terveemmäksi esteettä -seminaari järjestetään 5. marraskuuta 2015 klo 12.00–16.00 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen Riika-salissa.

Vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille liikuntaharrastuksen aloittamisen kynnys voi olla muutenkin korkea. Asiaa ei helpota se, että uuteen liikuntatilaan lähdettäessä joutuu pohtimaan, pääseekö sinne ensinkään paikalle ja pystyykö siellä toimimaan.

Liikuntatilojen esteettömyyttä arvioitaessa tarvitaan erityisosaamista, kuten tietoa vammaisurheilulajien tarpeista. Tämän vuoksi Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU on kouluttanut liikuntapaikkoihin erikoistuneita esteettömyyskartoittajia. Esteettömyyskartoittajat kartoittavat olemassa olevia tiloja ja selvittävät esteettömyyden nykytilan. Kartoitusraporttia voidaan sitten käyttää suunnittelun apuna peruskorjauksen yhteydessä.

– Pyörätuolilajeissa käytettävät pelituolit ovat usein tavallisia pyörätuoleja leveämpiä, mikä pitää ottaa huomioon oviaukkojen leveyttä arvioitaessa, VAU:n apuvälineneuvoja ja koulutettu esteettömyyskartoittaja Jukka Parviainen heittää esimerkiksi.

Erityisen tärkeä tekijä palloiluhalleissa on lattiamateriaali. Hankalia ovat pistejoustavat, usein salibandyhalleissa käytettävät lattiat, joissa kuorma aiheuttaa painauman vain pienelle alueelle kohdistuspisteen ympärillä.

– Pyörätuolin kapeat renkaat uppoavat lattiaan ja kelaaminen on raskasta, Parviainen selvittää.

Suurimmassa osassa vammattomien lajeistakin aluejoustava lattia, jossa kuorma aiheuttaa painauman laajalle alueelle kohdistuspisteen ympärillä, on parempi vaihtoehto. Tällainen lattiamateriaali on esimerkiksi koripalloon parhaiten soveltuva parketti.

VAU:n kouluttamat liikuntatilojen esteettömyyskartoittajat kartoittivat vuoden 2013 aikana kaikki Suomen 14 liikunnan koulutuskeskusta, tuttavallisemmin urheiluopistoa. Tampereen Varalan urheiluopiston kartoituksen tuloksista ovat Liiku terveemmäksi esteettä -seminaarissa kertomassa esteettömyyskartoittajat Parviainen ja Ari Aalto.

Opetus- ja kulttuuriministeriön jakamien liikuntapaikkojen rakennusavustusten uusitut, esteettömyyttä korostavat kriteerit ovat osaltaan tehneet sen, että esteettömyyttä vaaditaan sekä rakennettaessa uutta tai saneerattaessa vanhaa liikuntatilaa. Rakentamisen ylitarkastaja Erja Metsäranta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo seminaarissa, millaisiin asioihin hän valtionavustushakemuksia käsitellessään kiinnittää huomiota. Tukea ei lähtökohtaisesti heru, ellei esteettömyys ole kunnossa.

Seminaarissa on puhumassa esteettömyysalan kovimpia suomalaisia asiantuntijoita, kuten Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n arkkitehti Niina Kilpelä ja Näkövammaisten Keskusliiton esteettömyysasiamies Hanna-Leena Rissanen. Seminaarin avaa Sydänliiton pääsihteeri ja Liiku terveemmäksi -neuvottelukunnan puheenjohtaja Tuija Brax.

Seminaari on osa Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n koordinoimaa vuoden 2015 Liiku terveemmäksi -kampanjaa, jonka teemana on liikunnan harrastamisen esteettömyys ja saavutettavuus. Seminaarin järjestävät Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE yhteistyössä Näkövammaisten Keskusliiton ja Valtakunnallisen vammaisneuvoston kanssa. Seminaari järjestetään Apuväline 2015 -messujen ja Liikuntamaa-messutapahtuman yhteydessä.

Ohjelma

12.00 Esteettömyys alkaa esteiden tunnistamisesta

Tilaisuuden avaus: Tuija Brax, Liiku terveemmäksi -neuvottelukunnan puheenjohtaja
Esteettömyys ei ole mielipide: arkkitehti Niina Kilpelä, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE
Annan päivä (video)
Esteetön aistiympäristö: esteettömyysasiamies Hanna-Leena Rissanen, Näkövammaisten Keskusliitto ry
Miikan päivä (video)
Taukojumppa
Mikä on esteettömyyskartoitus? Esimerkkinä Varalan urheiluopisto: apuvälineneuvoja Jukka Parviainen ja esteettömyyskartoittaja Ari Aalto, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU

14.00 Kahvi

14.30 Työkaluja esteettömän liikkumisympäristön edistämiseksi

Apua esteettömän ja saavutettavan liikuntatapahtuman järjestämiseen: toiminnanjohtaja Riikka Juntunen, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU
Vuokraa liikunnan apuväline: apuvälineneuvoja Jukka Parviainen, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU
Mistä tukea liikunnan apuvälineisiin ja harrastuksiin: järjestötyön suunnittelija Tarja Honkanen, Invalidiliitto ry
Miten kunnan vammaisneuvosto voi vaikuttaa?: vt. pääsihteeri Merja Heikkonen, Valtakunnallinen vammaisneuvosto
Esteettömyys ja liikuntapaikkarakentamisen suunta: ylitarkastaja Erja Metsäranta, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Jasun päivä (video)

15.45 Loppukeskustelu

Lisätiedot: VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari, puh. 040 506 4208, aija.saari@vammaisurheilu.fi, www.vammaisurheilu.fi.

Lähde: Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n tiedotus.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Maaliskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat