Naistoimittajien illan tähtivieraana vieraili triathlonisti Kaisa Lehtonen
11.5.2016 11:33 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Naistoimittajien illan tähtivieraana vieraili triathlonisti Kaisa Lehtonen

Naistoimittajien illan tähtivieraana vieraili triathlonisti Kaisa Lehtonen

Helsingin Urheilutoimittajat järjesti yhteistyössä Urheilutoimittajain Liiton kanssa naistoimittajien illan huhtikuun lopulla Helsingissä. Illan päävieraana oli triathlonisti Kaisa Lehtonen, joka kertoi mm. triathlonistin harjoittelusta, urheilijan arjesta kohti päätavoitteita sekä taustajoukkojen merkityksestä ja roolista. Sanomalehti Pohjalaisen urheilutoimituksen esimies Minna Kallasvuon käsitteli alustuksessaan ajankohtaisia aiheita naistoimittajan arjesta.

Huhtikuun alkupuolella Kaisa Lehtonen tuuletti triathlonin täyspitkän Etelä-Afrikan Ironman-kilpailun voittoa. Maalissa Lehtoselta purskahti itku. Uupumuksesta. Tai tarkemmin ajateltuna iso osa itkusta oli onnen kyyneleitä. Voitolla Lehtonen lunasti lipun lokakuussa Havaijilla miteltävään Ironman-kisaan, jota pidetään lajin täysmatkan MM-kilpailuna.

− Olen asettanut itselleni maailmanmestaruuden suhteen kolmen vuoden aikaikkunan. Tavoite on voittaa Havaijilla 2018. Aiemminkin voitto saa toki tulla, Lehtonen kertoi.

Etelä-Afrikan Ironman oli Lehtoselle vasta uran toinen täyspitkä kilpailu. Se taittui häneltä yhteisaikaan 9.06,50. Debyyttinsä hän teki viime lokakuussa Barcelonassa sijoittuen toiseksi loppuajalla 8.48,40. Lehtonen on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on alittanut matkalla arvostetun yhdeksän tunnin aikarajan.

− Kova aika, mutta eri kisojen väliset tulokset eivät ole vertailtavissa. Sää, olosuhteet ja reitit poikkeavat niin paljon toisistaan, Lehtonen valaisi.

Lehtonen kertoo kirjanneensa harjoituspäiväkirjaa pieteetillä vuodesta 1998.

− Siinä olisi jollekin asiasta innostuneelle melkoinen määrä materiaalia analysoitavaksi.

Lehtosen harjoitusmäärä on noussut alkuvuosien 400 tunnista yli 1 100 tuntiin vuodessa. Päälle tulee lisäksi useampi sata tuntia huoltavaa harjoittelua. Niinpä elintarviketieteiden maisteriksi valmistuneen triathlonistin kriittiset lukemat eivät liity uuman ympärysmittaan.

− Valtaosa harjoittelustani on matalatehoista ja tapahtuu peruskestävyysalueella. Leposykkeeni on 27 ja maksimisyke 207. Aerobinen kynnyssykkeeni on 155, ja anaerobiselle puolelle elimistöni kääntyy lukemassa 183, Lehtonen paljasti.

Järjetön olympiaralli

Olympiatasolla triathlonissa kilpailtiin ensimmäisen kerran Sydneyssä 2000. Olympiamatkalla kilpailijat uivat 1,5 kilometriä, pyöräilevät 40 kilometriä ja juoksevat kymmenen.

− Se nosti selvästi lajin tasoa ja kilpailijoiden määrä kasvoi, Lehtonen kertoi.

Olympiaunelman perässä Lehtonen itsekin ravasi ympäri maailmaa usean vuoden ajan.

− Ensin olin hilkulla päästä Pekingiin 2008. Lontoon olympiaunelma puolestaan kaatui renkaan puhkaisseen niittinastan aiheuttamaan keskeytykseen.

Lehtonen kiersi tuolloin kymmenessä viikossa kahdeksan olympiamatkan kilpailua neljällä mantereella. Hän matkusti maailman ympäri 70 päivässä. Järjettömän rallin päätteeksi hän oli ensimmäinen eurooppalainen olympialaisista karsiutunut lajinsa urheilija.

Loukkaantumisherkkäkin Lehtonen kertoo olevansa. Ura on ollut vaakalaudalla vammojen vuoksi, mutta aina hän on taistellut tiensä takaisin.

− Loukkaantuneena olen nähnyt unia juoksemisen ihanuudesta.

Rion olympialaisetkin oli jo aseteltu kalenteriin. Silti urheilijaa ahdisti. Kuvitelmat tulivat jälleen apuun. Nyt hereillä ollessa.

− Tein mielikuvaharjoituksen. Kun näin itseni Havaijin Ironman-kilpailun lähtöviivalle, tunsin samaa intoa, uteliaisuutta ja jännitystä kuin pikkutyttönä.

− Olympiajahdista oli tullut väkinäistä. Olympialaiset eivät olleet se syy, miksi lajin aikanaan aloitin. Muut ehkä halusivat olympiapaikkaa enemmän kuin minä itse, Lehtonen pohti.

Kaisa Lehtosen, 34, uralla puhaltavat raikkaat tuulet. Huhtikuussa julkistettiin yhteistyösopimus saksalaisen Team Sport for Good (TSFG) triathlontallin kanssa.

− Taloudellisen tuen lisäksi pääsen vaihtamaan kokemuksia ja ajatuksia muiden huipputriathlonistien kanssa. Yhteistä valmennusta ei ryhmällä ole, mutta leireilemme yhdessä, Lehtonen avasi hyötyjä.

”Nirppa ei pärjää”

I-Medioiden sanomalehtien, Ilkan ja Pohjalaisen, urheilutoimituksen esimies Minna Kallasvuo nauttii urheilutoimittajan työn luonteesta ja on ylpeästi ”nipo”. Hän on ollut urallaan useamman kerran se urheilutoimituksen ensimmäinen nainen.

− Työni on aina hyväksytty, eikä koskaan ole tytötelty, mutta ”saatanan akaksi” ja ”perkeleen huoraksi” on kyllä kutsuttu, Kallasvuo äimistytti kollegoitaan ja jatkoi:

− Pohjanmaalla koti, uskonto ja isänmaa -ajattelu elää yhä ja kriittinen uutisointi herättää usein voimakkaitakin tunteita. Uhatuksi en ole kuitenkaan koskaan oloani tuntenut.

Kallasvuon ura urheilutoimittajana käynnistyi 1980-luvun lopulla. Osin sattumankin kautta.

− Tuohon aikaan naistoimittajia pidettiin ”pirtsakoina”. En todellakaan ollut pirtsakka. Olin ja olen yhä nipo.

Jutun tekemistä ei sukupuoli ole koskaan estänyt.

− Urheilutoimittajat ovat reipashenkistä porukkaa. Nirppa ei tässä hommassa pärjää, Kallasvuo sanoo.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat