Fair Play -lehti: Huuhkajat-sanan ja vähän muidenkin nimien kyseenalaista käyttöä
14.11.2017 17:20 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Huuhkajat-sanan ja vähän muidenkin nimien kyseenalaista käyttöä

Urheilutoimittajain Liiton hallituksen jäsen Matti Hannula ehdotti Fair Play -lehden numerossa 2/2017, että Huuhkajien käyttö Suomen
miesten jalkapallomaajoukkueen kutsumanimenä lopetettaisiin. Voin sanoa kannattavani ehdotusta, mutta vielä nimeä enemmän minua nyppii sen käyttäminen myös yhteyksissä, joihin se ei todellakaan sovi.

Esimerkin perusteettomasta Huuhkaja-sanan käytöstä antaa erään yhteistyökumppanini talvella ilmoittama tieto siitä, että Ilta-Sanomat kertoi Miikka Toivolan kuolemasta netissä Huuhkajat-otsikon alla. Toivolan maaottelu-ura kuitenkin oli päättynyt 1980, ja maajoukkueelle lempinimen antanut huuhkaja nähtiin vasta Belgia-ottelussa kesäkuussa 2007. Tuonkin tapauksen jälkeen kului mielestäni jonkin aikaa siihen, että maajoukkuetta alettiin säännöllisesti kutsua Huuhkajiksi. Toivolan ja Huuhkajien liittäminen toisiinsa on siis kauniisti sanottuna harhaanjohtavaa. Luulisin lisäksi, että takavuosikymmenien maaottelupelaajista suuri osa oudoksuu sitä, jos heidän sanotaan pelanneen Huuhkajissa.

Itseäni häiritsee myös Veikkausliiga-nimen käyttäminen vuodesta 1990 alkavissa tilastoissa. Kausina 1990 ja 1991 liigan virallinen nimi oli Futisliiga ja pääsponsori Neste. Veikkausliigaa on pelattu vasta vuodesta 1992. Pyrkimys miellyttää pääsponsoria on toki ymmärrettävää, mutta aina pitäisi osata ajatella myös tulevaisuutta. Mahdollista on, että Veikkausliigan tilalle tulee ennen pitkää jokin muu nimi. Jos koko liiga-ajan tilastoinnissa kirjoitettaisiin vaikkapa jalkapalloliigasta Veikkausliigan asemesta, tilastoihin ei tarvitsisi vaihtaa nimeä, jos Veikkausliiga-nimitys siirtyy historiaan.

Lue lisää Vesa-Matti Peltolan kolumnista uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 3/2017.


   
Urheilutoimittajain Liitto
«  Marraskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat