Olympiastadionin henkeäsalpaava remontti 
27.11.2018 22:53 Uutiset / Helsingin Urheilutoimittajat

Olympiastadionin henkeäsalpaava remontti

Kymmenkunta HUT:n jäsentä sai haukkoa henkeään 26. marraskuuta päästessään tutustumaan Helsingin Olympiastadionin jättiremonttiin. Maallikolle näky B-kaarteen kohdalta on kuin pommitusten jäljiltä. Vasta noin tunnin pituisella tutustumiskierroksella maallikkokin tajuaa, kuinka valtavasta urakasta Stadionilla on kyse.

”Tämä on Suomen kaikkien aikojen suurin peruskorjaustyömaa. Työntekijöitä on 750 peräti 50 maasta”, kertoo Stadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi.

Mutta kun Stadion kesällä 2020 valmistuu, se on kokenut lähes täydellisen uudistumisen. Ulkoseinät ja torni ovat paikoillaan, mutta katsomokin on täysin modernisoitu. Syvälle maan alle tulee valtava määrä uusia tiloja, mm korkea palloiluhalli.

Näin valtaisaa remonttia Olympiastadion ei ole kokenut sitten vuoden 1938, jolloin se valmistui. Siellä oli tarkoitus käydä vuoden 1940 olympiakisat, mutta toisen maailmansodan vuoksi ne siirtyivät vuoteen 1952.

Harvassa kaupungissa maailmalla suuri stadion on niin lähellä ydinkeskustaa kuin Helsingissä. Nykytaiteen museo Kiasma, Musiikkitalo, Finlandia-talo, Ooppera ja Stadion muodostat todellisen kulttuuri- ja urheilusuoran.

”Uudistettu Olympiastadion tulee olemaan Suomen tärkein suurtapahtumien areena sekä liikunnan, urheilun, viihteen ja turismin kohtauspaikka”, Rautakivi toteaa.

Turisteja Stadionilla on käynyt vuosittain noin 50 000, mutta uuden stadionin kävijämäärän arvellaan nousevan noin 100 000:een. Stadionilla pääsee suuren maailman tyyliin opastetuille tutustumiskierroksille. Mukana suunnitelmissa on myös Urheilumuseo, joka palaa vanhalle, mutta täysin uudistetulle paikalleen stadionin kylkeen remontin valmistuttua.

Remontteja ollut ennenkin

Olympiastadionia on vuosien varrella korjailtu ja uudistettu useaan otteeseen. Vuoden 1940 olympialaisia varten itäkatsomoon tehtiin betonirakenteinen laajennus ja kaarteisiin väliaikaiset puurakenteiset lisäkatsomot. Tuolloin stadionilla oli peräti 62 000 katsomopaikkaa.

Vuonna 1949 korjattiin pommitusvaurioita, ja puurakenteiset katsomot purettiin ja seuraavana vuonna kaarrekatsomoita laajennettiin betonirakentein. Vuonna 1952 rakennettiin puurakenteiset lisäkatsomot olympialaisia varten.

Vuosina 1953–93 lisäkatsomot purettiin ja katsomoiden alle rakennettiin liikunta-, toimisto- ja majoitustiloja, muun muassa pohjoiskaarteen alle retkeilymaja, joka sai lähteä vasta nykyisen remontin alta. Urheilumuseota laajennettiin ja vuosina 1991–94 Stadionille tehtiin peruskorjaus. Reilu kymmenen vuotta myöhemmin, 2005, itäkatsomo katettiin.

Nykyinen remontti käynnistyi perusparannus- ja louhintatöillä vuonna 2016. Sisätilojen pitäisi valmistua vuoden 2019 lopulla ja kentän kesällä 2020.

Siihen kun Olympiastadionilla käydään Suomi–Ruotsi-otteluja, pelataan jalkapallo-otteluja ja pidetään rock-konsertteja, menee vielä yli vuosi.

Mutta hyvää kannattaa odottaa vaikka pikkaisen pidempäänkin.


Olympiastadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi esitteli HUT:n jäsenille mittavaa korjaus- ja uudisurakkaa.


Työn mittavuus teki vaikutuksen HUT:n edustajiin.

Teksti ja kuvat Lauri Karppinen


   
Helsingin Urheilutoimittajat
«  Maaliskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat