Uransa lopettanut Jounia Hyytiä opasti kerhon väkeä
30.12.2012 22:13 Uutiset / Turun Urheilutoimittajien Kerho

Jouni Hyytiä heitti toimittajille tuomarointiknoppeja

Juuri uransa jalkapallon valioerotuomarina päättänyt Jouni Hyytiä kävi näyttämässä Turun Urheilutoimittajien kerhon koulutustilaisuudessa, miten helppoa on pohtia ratkaisuja, jos kentällä tapahtuneen tilanteen saa nähdä monta kertaa uudestaan. Hyytiä näytti videolta riketilanteita ja kysyi: keltainen vai punainen kortti? Heti ensimmäisen videon jälkeen toimittajaporukka pyysi nähdä pätkän uudestaan. Näinhän erotuomari ei voi tehdä.

Veikkausliiga-sesongin 2012 kohutuin ottelu oli 1. lokakuuta pelattu Haka-HJK, jonka yhtä tilannetta on katsottu Youtubessa yli 200000 kertaa. Kentällä oli samaan aikaan kaksi palloa, joita kumpaakin pelattiin. Toisen pallon pisti HJK:n pelaaja Hakan verkkoon. Tasapeliin päättynyt ottelu vaikutti ratkaisevasti HJK:n mestaruuteen ja Hakan putoamiseen liigasta.

Jouni Hyytiä sanoo, että siinä tilanteessa kaikki ei tosiaan mennyt ok.

– Erotuomari Mikko Lehtola myönsi yön yli nukuttuaan, että tuli mokattua, Hyytiä kertoo.

Lehtola ei varmasti ole ensimmäisten nimien joukossa, kun Suomesta haetaan seuraavia huipputuomareita kansavälisiin otteluihin. Jouni Hyytiä oli tuomariurallaan UEFA:n kategoria 2:n tasolla, mikä tarkoittaa, että voi päästä viheltämään Mestarien liigan karsintavaiheen pelejä, mutta ei varsinaisen liigan otteluita. Samassa kategoriassa on suomalaisista tällä hetkellä Tony Asumaa.

Erotuomarin eteneminen uralla on vähän samanlaista kuin pelaajallakin: Kun saat näyttöpaikan, sinun on se käytettävä, koska uutta ei ehkä tule koskaan. Mutta tuomarin menestys uralla on kiinni myös hänen kotimaansa jalkapallon tasosta.

– Suomalaisten erotuomareiden mahdollisuus päästä tuomitsemaan kansainvälisiä otteluita riippuu suoraan Suomen sarjojen tasosta, Jouni Hyytiä muistuttaa.

Hyytiä tuomaroi 1990-luvun puolivälistä alkaen 237 liigaottelussa. Hänen tilillään on myös 13 A-maaottelua. Yhteensä Hyytiä tuomitsi kansainvälisissä jalkapallo-otteluissa yli 60 kertaa.

Hänet valittiin kuusi kertaa Veikkausliigan vuoden erotuomariksi. Pelaajat arvostivat Hyytiää varmasti siksi, että hän oli kentällä sekä jämäkkä, rehti, selkeä ja tasapuolinen, mutta osasi myös aistia pelaajien tuntemukset ja tulla heidän kanssaan hyvin toimeen.


 


   
Turun Urheilutoimittajien Kerho
«  Toukokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat