Suomen vanhin paikalliskerho täytti 70 vuotta
15.3.2019 13:19 Uutiset / Turun Urheilutoimittajien Kerho

TuUK juhli Borella, katso kuvat!

Turun Urheilutoimittajien Kerho juhli keskiviikkona 13.3.2019 päivälleen 70 vuotta kestänyttä taivaltaan. Aluksi kuultiin Urheilutoimittajien Liiton puheenjohtaja Kalle Virtapohjan, joka oli aikoinaan myös TuUK:n puheenjohtaja, tarina kerhon alkutaipaleesta ja näkemys alan ja paikalliskerhojen tulevaisuudesta.

Tilaisuudessa palkittiin ansiomerkein pitkään kerhoa palvelleita jäseniä ja nautittiin loistava juhlaillallinen Bore-laivalla.


Kerho perustettiin Talvisodan päättymisen 9-vuotispäivänä 1949. Perustavassa kokouksessa oli läsnä 13 urheilun parissa toiminutta henkilöä radiotoimittajan Raimo Lundenin aloitteesta. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Åbo Underrättelsenin urheilutoimittaja Jarl Bergbom ja muina perustajajäseninä olivat Bernt-Olof Färdig , Aake Jermo, Pekka Kaleva, Rainer Kankamo, Turkka Laine, Veikko Laine, Per-Henrik Nyman, Raine Perrakoski, Aaro Tuominen ja legendaarinen jalkapalloselostaja Aulis Virtanen.


Puheenjohtaja hylkäsi nimiehdotuksen Turun Urheiluneekerit ja näin päädyttiin asialliseen nykyiseen nimeen. Urheilutoimittajain Liiton (UL) ensimmäisen paikalliskerhon perustaminen ei ollut suinkaan protesti UL:a vastaan. Turussa koettiin kuitenkin liiton toiminta Helsingissä hieman etäiseksi ja haluttiin näkyvyyttä omille urheilutoimittajille. Turun lehtien toimituksissa ei tuolloin ollut kovinkaan monta urheilutoimittajaa, eikä heitä juurikaan arvostettu.


Kerhon jäsenmäärä on tällä hetkellä 126 jäsentä, joista 24 A-jäsentä ja 102 B-jäsentä ollen Helsingin kerhon jälkeen suurimpia paikalliskerhoja Tampereen kerhon kanssa.

Suurimmillaan kerhon jäsenmäärä on ollut lähes 150. Tähän joukkoon ovat B-jäseninä kuuluneet mm. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja rautakansleri Kalervo Kummola, Koripalloliiton entinen puheenjohtaja Jukka Mäki, Suomen Jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Tommy Lindholm, kaikkien aikojen maalintekijäkuningas TPS:n Heikki Suhonen ja jääkiekkolegenda Juuso Wahlsten.


Kerhon kunniapuheenjohtajiksi on valittu mm. TS:n urheilutoimituksen päällikkö Aki Tammisto ja lähes 20 v kerhoa luotsannut Risto Taimi.

Matkan varrella kerho on isännöinyt Pohjoismaista Urheilutoimittajien kongressia kaksi kertaa 1963 ja 1993. Kerhon näkyvyyttä on lisännyt Suomen parhaiden urheilijoiden palkitsemistilaisuus TV-lähetyksineen kahdesti Turusta.

Eniten näkyvyyttä kerho on saanut vuodesta 1950 alkaen valitsemalla ensin Turun parhaan urheilijan, joksi äänestettiin jalkapalloilija Kalevi Lehtovirta. Tämä käytäntö jatkui aina vuoteen 1963, jolloin siirryttiin Varsinais-Suomen parhaan urheilijan valintaan. Tähän mennessä parhaat on valittu 69 kertaa ja valinta on päätynyt 12 eri urheilulajiin. Eniten kiinnityksiä ovat saaneet Jarkko Nieminen 12 ja Pertti Karppinen 9.


Paras naisurheilija on valittu vuosina 1951-2008 58 kertaa ja näissä valinta on kohdistunut seitsemään eri lajiin. Erikoisuutena on vuosi 1973, jolloin parhaaksi valittiin samalla äänimäärällä kaksi naista Liisa Veijalainen ja Sinikka Tyynelä. Naisten puolella Liisa Veijalainen on valittu 7 kertaa ja Eija Koskivaara 5 kertaa.

Turun Urheilutoimittajien Kerho on toiminut Turun Nappulaliigan ”kummisetänä” vuonna 1965 silloisen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Olavi Laaksosen vinkistä. Kerho lähti tukemaan kaupunginosien välisen Nappulaliigan perustamista. Kerhon puheenjohtaja Reino Linkosaari otti harteilleen liigan puheenjohtajuuden kymmeneksi vuodeksi, kunnes se oli valmis itsenäistymään.

Kerho järjestää vuosittain runsaasti tapahtumia, tutustumiskäyntejä eri urheilulajeihin sekä syksyisin koulutustapahtuman lokakuussa. Vuosi päättyy aina 6.12 pidettävään vuosikokoukseen ja parhaiden urheilijoiden valintatilaisuuteen. Parhaiden valinnat julkaistaan nykyään näyttävästi Varsinais-Suomen Urheilugaalassa vuoden alussa.


Juhlavuosikokouksessa palkitaan liiton kultaisella ansiomerkillä Timo Kutila, Rauno Laine ja Lasse Virtanen sekä hopeisella Jari Haapanen, Joona Haarala, Jari Ikola, Kaj Kunnas, Jukka Känkänen, Taisto Laiho, Krille Mattson, Kimmo Muttilainen, Teemu Nurmi ja Turkka Talonen.


   
Turun Urheilutoimittajien Kerho
«  Elokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat