Kymenlaakson Urheilutoimittajat juhlii juurillaan
4.2.2009 9:54 Uutiset / Kymenlaakson Urheilutoimittajat

Markku Lintula
KOUVOLA. Maailma on muuttunut 40 vuodessa huimasti, niin myös urheilutoimittajan työ. 60-luvulla urheilun suurkuluttajia ei vielä palvellut internet, ja muukin sähköinen viestintä oli vähäistä ja epäsäännöllistä.
– Aikanaan urheilujuttu oli aivan toisenlaisessa asemassa, sillä se oli useimmille ylipäänsä ainoa tapa saada tietää tapahtuman tulos. Nykyisinhän tulokset ovat kaikkien asioista vähääkään kiinnostuneiden saatavilla todella nopeasti, aikanaan lähinnä koripallosta kirjoittanut kouvolalainen Urho Lehtonen sanoo.
Lehtonen oli Kymenlaakson Urheilutoimittajat ry:n ensimmäinen puheenjohtaja. Viikonloppuna 40-vuotista taivaltaan juhlivan KUT:n tuorein puheenjohtaja on niinikään kouvolalainen Tapio Ahlroth, joka 26-vuotiaana on tehnyt koko uransa netin ja sähköisen tiedonvälityksen tulvassa.
– Jotain muuta pitää pystyä tarjoamaan kuin nykyisin erittäin kattavilta tilastosivuilta selviäviä faktoja. Tunnelmilla ja kommenteilla voi muun muassa saada lisäarvoa urheilujuttuun, Ahlroth muistuttaa.KUT_logo.JPG (280 x 600)

Kymenlaakson Urheilutoimittajat on yksi Urheilutoimittajain liiton 16:sta jäsenyhdistyksestä. KUT:n jäsenmäärä on viime vuosina pyörinyt 70:n kieppeillä. Kerho on maakunnan rakenteen vuoksi tavallaan kaksinapainen. Johtotehtäviä pyritään kierrättämään maakunnan etelä- ja pohjoispään kesken. Ahlroth peri puheenjohtajan nuijan sitä 11 vuotta heiluttaneelta kotkalaiselta Eero Taurulta. Samalla kerho pyrki tietoisesti nuorentamaan puuhamiehistöään.
Kymenlaakson Urheilutoimittaja ry:n syntyä vauhditti omalla panoksellaan Kouvolan Sanomien pitkäaikainen urheilutoimittaja Veikko Pirinen. Perustajajäsenistä löytyy melkoinen joukko urheilupiireistä eri tavoin tuttuja kasvoja, sillä Pirisen ja Lehtosen lisäksi KUT:n pystyttäjiin 1967 kuuluivat muun muassa legendaarinen Niilo ”Nika” Kauppila, Arto Kari, Paavo Tarnanen, Heikki Somppi, Raine Valleala, Matti Ämmälä ja Pekka Lääperi.
Alkuaikoina KUT pyrki Urho Lehtosen muistin mukaan pitämään kokouksia noin kerran kuukaudessa. Myös tietynlaista koulutustoimintaa oli melko usein.
– Tutustuimme joukolla aina johonkin urheilulajiin. Alkuaikoina oli kohtalaisen helppo saada joku kyseisen lajin seura mukaan hoitamaan käytännön järjestelyjä, Lehtonen kertaa.
40 vuotta myöhemmin vastaavat perustilaisuudet ovat vähissä. Jalkapallokauden avauspotkuun KUT on jo vuosia koonnut edustajat sekä MyPasta että KooTeePeestä. Lisäksi tilaisuuden painoarvoa on yleensä kohentanut joku Palloliiton edustaja aina maajoukkueen päävalmentajia myöten.

Urheilutoimittajien ammattikunnan vuosittainen näkyvin toiminto on vuoden urheilijan nimeäminen Suomessa jäsenäänestyksen tulosten perusteella. Kymenlaakson Urheilutoimittajat isännöi vuoden parhaan valintatilaisuutta 20-vuotisjuhlavuonnaan 1987, jolloin Kouvolan jäähallissa järjestetyssä valintajuhlassa kukitettiin Marjo Matikainen, Jouko Salomäki ja Seppo Räty.
Maakunnan parhaita KUT on palkinnut vuodesta 1982 lähtien. Jo pitkään on nimetty parhaan urheilijan sijaan vuoden urheiluteko.
Koko ammattikunnan syyskongressin KUT järjesti heti perustamisvuotensa syksyllä. Kolmepäiväinen tapahtuma oli melkoinen ponnistus myös taloudellisesti, mutta Urho Lehtosen johdolla rahat saatiin kasaan, osin tietenkin hyvien yhteistyökumppaneiden avustuksella.
– Nykytoiminnassa on varmasti aktivoinnin paikkoja, Ahlroth heittää pallon jäsenistölle.
Urho Lehtonen voitti 1945 nuorten pesäpallokultaa TMP:n riveissä Kaisaniemessä. Mestaruusottelun päivämäärällä Lehtonen on tavannut jo pitkään joka vuosi kaikki joukkueesta edelleen hengissä olevat pelikaverit.
TMP:ssä Lehtonen aloitti myös koripallon. Kun työ Veikkauksella toi miehen Kouvolaan, hän veti ensi alkuun korisharjoituksia pesäpallosta tutuiksi tulleille Puhdin pojille. Myöhemmin Lehtonen siirtyi Kouvojen toimintaan, joten koripallosta kirjoittaminen oli hänelle luontainen valinta. Pääosa liiton jäsenistä onkin muita kuin lehdissä tai sähköisissä tiedotusvälineissä vakituisesti toimivia urheilutoimittajia. Monen on tuonut toimintaan mukaan innostuminen omasta lajista aina jutuksi asti.
Viime vuosina lauantai on syrjäyttänyt sunnuntain viikon vilkkaimpana urheilupäivänä. Monet sarjakierrokset alkavat parhaaseen sauna-aikaan.
– Töitä on eniten juuri silloin, kun olisi myös mukavinta pitää vapaata. Mutta sehän on vanhaa fraasia mukaillen vain ammatinvalintakysymys, Tapio Ahlroth naurahtaa.

Artikkeli on julkaistu Kouvolan Sanomissa 8.11.2007
Piirros: Poonah


   
Kymenlaakson Urheilutoimittajat
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat