Natalia Kuikka jalkapalloili Lapin parhaaksi urheilijaksi
14.1.2018 11:05 Uutiset / Lapin Urheilutoimittajakerho

Natalia Kuikalle palkintopokaalin luovuttivat Nordean Kemi-Tornion konttorijohtaja Lea Strand ja Lapin Urheilutoimittajakerhon puheenjohtaja Timo Törmänen. Kuikka on parhaillaan Yhdysvalloissa eikä päässyt Lapin Urheilugaalaan.

Jalkapalloilija Natalia Kuikka on Lapin paras urheilija vuonna 2017. Lapin Urheilutoimittajakerhon äänestyksessä tiukan vastuksen Kuikalle antoi painonnostaja Anni Vuohijoki.

Kuikan asetti parhaaksi yhdeksän Lapin Urheilutoimittajakerhon jäsentä, ja hän sai 38 pistettä. Vuohijoella oli viisi ykkösääntä ja 36 pistettä.

Urheilutoimittajakerho on nimennyt parhaan urheilijan vuodesta 1964 lähtien. Kuikan valinta on historiallinen, sillä koskaan aiemmin joukkuelajin urheilijaa ei ole valittu maakunnan ykköseksi.

Jalkapallo on aiemmin saanut tunnustusta joukkueena. Rovaniemen Palloseura valittiin Lapin parhaaksi vuosina 1987, 2013 ja 2015.

Äänestykseen osallistui 37 Lapin Urheilutoimittajakerhon jäsentä.

Natalia Kuikka kuuluu Suomen naisten maajoukkueen vakiokalustoon, ja Suomen Palloliitto valitsi hänet vuoden 2017 naisjalkapalloilijaksi. Sekin on harvinainen tunnustus, sillä Kuikasta tuli kautta aikojen toinen lappilainen vuoden naisjalkapalloilijaksi valittu pelaaja.

Kolme kautta Yhdysvaltain yliopistosarjoissa pelanneen Kuikan seura on Florida State University.

–Onhan tämä iso kunnia saada tällainen tunnustus. Etenkin kun on tehnyt jalkapallouran eteen paljon eteen töitä, palkintopokaalin Kemissä joululomallaan vastaanottanut Kuikka myhäili.

Kuikka oli marraskuussa päättyneellä kaudella joukkueensa kapteeni. Florida State University raivasi pudotuspeleissä tiensä 16:n joukkoon. Pudotuspelitaival päättyi kolmannella kierroksella, kun mestaruuden loppujen lopuksi vienyt Stanford oli 1-0 lukemin parempi.

Alkuvuosi Kuikalla vierähtää opiskelun ja harjoittelun merkeissä. Kemiläisen opiskelee pääaineenaan kriminologiaa ja sivuaineena sosiologiaa.

–Jos kaikki menee suunnitellusti, niin opinnot on ensi vuonna näihin aikoihin suoritettu, Kuikka arvioi.

Kuikka tekee viikon kuluttua visiitin Eurooppaan, kun naisten maajoukkueella on 22. päivä MM-karsintaottelu vieraissa Israelia vastaan. Suomi on aloittanut MM-karsinnat lupaavasti kahdella voitolla.

Rovaniemen Reippaan Anni Vuohijoki sijoittui painonnoston MM-kisoissa 12:nneksi ja EM-kisoissa seitsemänneksi sarjassa 63 kiloa. Vuohijoki paranteli vuoden aikana Suomen ennätyksiä kuusi kertaa.

Toista kautta Pohjois-Amerikan ykkössarjassa NHL:ssä jääkiekkoa pelaava Tornion Ice Hockey Clubin kasvatti Jesse Puljujärvi sijoittui äänestyksessä kolmanneksi seitsemällä ykkösäänellä ja 28 pisteellä. Edmonton Oilersin hyökkääjä kuului MM-kisoissa neljänneksi sijoittuneeseen Suomen joukkueeseen.

Vuoden valmentajaksi valittiin rovaniemeläinen Petri Tanninen, joka toimi Suomen joukkueen valmentajana painonnoston MM- ja EM-kilpailuissa. Tanninen on Rovaniemen Reippaan painonnostajien päävalmentaja.

Nuoren urheilijan tunnustuspalkinnon, Allun lautasen sai ikäluokkansa ykkösuimari, Kemin Työväen Uimareiden Ronny Brännkärr.

Lapin paras 2017

1) Natalia Kuikka, jalkapallo 38 (9 ykkösääntä)

2) Anni Vuohijoki, painonnosto 36 (5)

3) Jesse Puljujärvi, jääkiekko 28 (7)

4) Ari Luusua, hiihto 20 (1)

5) Vesa-Pekka Jurvelin, valjakkourheilu 16 (5)

6) Filip Valencic, jalkapallo 16 (3)

7) Aki Pihlaja, moottorikelkkailu 13 (2)

8) Ville-Petteri Saarela, hiihtosuunnistus 10 (2)

9) Jyri Uusitalo, hiihtosuunnistus 10 (1)

10) Pekka Jalkanen, jousiammunta 6 (1), Timo Staviski, jalkapallo 6 (1)

12) Tiia Juntikka, futsal 4

13) Lauri Mähönen, paini 4

14) Ville Pokka, jääkiekko ja Sini Pyy, kelkkahiihto/käsipyöräily 3

16) Matias Maijala, hiihtosuunnistus/ampumahiihto, Jukka Honkavuori, autourheilu ja Iiro Vanha, futsal 2

19) Olli Ojanaho, suunnistus, Markus Malin, lumilautailu ja Ella Suitiala, lumilautailu 1

Allun lautanen

1) Ronny Brännkärr, uinti 11

2) Josefiina Böök, hiihto 4

3) Kirsi-Marja Mukkala, painonnosto ja Andreas Alamommo, mäkihyppy 3

5) Matias Maijala, hiihtosuunnistus/ampumahiihto, Aaro Davidila, yleisurheilu ja Niko Heikkilä, pyöräily 2

8) Wille Karhumaa, yhdistetty, Topi Posti, moottorikelkkailu, Mette Baas, yleisurheilu, FC Kemi, futsal, Elias Salmela, paini, Jere Mäkinen, lentopallo, Hilla Hannola, alppihiihto, Turo Torvinen, alppihiihto, Sanni Oikkonen, hiihtosuunnistus/ampumahiihto ja Vilma Koivisto, jalkapallo 1.

Teksti: Lapin Kansa / Juha Lampela, Jaarli Pirkkiö
Kuva: Janne Hallikainen   
Lapin Urheilutoimittajakerho
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat