Anni Vuohijoki Lapin paras urheilija
10.1.2020 16:00 Uutiset / Lapin Urheilutoimittajakerho

Painonnostaja Anni Vuohijoki on Lapin paras urheilija 2019.

Lapin Urheilutoimittajakerhon äänestyksessä Anni Vuohijoen asetti parhaaksi yhdeksän kerhon jäsentä, ja hän sai 33 pistettä. Toiseksi sijoittunut kestävyysjuoksija Johanna Peiponen sai kolme ykkösääntä ja 24 pistettä. Urheilutoimittajakerho on nimennyt parhaan urheilijan vuodesta 1964 lähtien. Painonnoston osalta valinta on kautta aikojen toinen. Äänestykseen osallistui 25 kerhon jäsentä. Ääniä annettiin 19 urheilijalle.

Vuohijoki ei päässyt lauantaina 11. tammikuuta Santaparkissa, Rovaniemellä järjestettyyn Lapin Urheilugaalaan. Lapin parhaan urheilijan palkinnon toivat EM-kisojen seitsemäs sija sarjassa 64 kiloa ja Suomen mestaruus sarjaa ylempänä 71-kiloisissa. MM-lavalla Vuohijoki sijoittui 18:nneksi. Rovaniemen Reippaan painonnostaja pääsi ensimmäisen kerran olympialaisiin Rio de Janeirossa 2016. Tänä vuonna tähtäimessä ovat uran toiset olympialaiset heinä-elokuun vaihteessa Tokiossa. Viiden renkaan kisat sanelevat pitkälti alkuvuoden tekemisen. Vuoden ensimmäisten päivien ohjelma meni uusiksi, kun polveen jouduttiin tekemään pieni puhdistusoperaatio. Painonnostaja ei kuitenkaan usko sen vaikuttavan loppukevään suunnitelmiin.

–?Painonnoston ehdoilla mennään Tokioon asti. Olympialaisiin pääsy ratkeaa toukokuussa, Oulun yliopistossa lääkäriksi opiskeleva ja Helsingissä painonnostosalia pyörittävä Vuohijoki, 31, toteaa.

Kansainvälisen painonnostoliiton laatima olympiakarsintajärjestelmä on monimutkainen. Vuohijoki on suunnitellut osallistuvansa maailmancupiin Roomassa 27.-31. tammikuuta, Malta Openiin 28. helmikuuta–1. maaliskuuta Cospicuassa sekä EM-kilpailuihin 4.–12. huhtikuuta Moskovassa.

– Vähintään yhdessä niistä on onnistuttava, Vuohijoki ynnää mahdollisuuksiaan.

Helmikuussa Vuohijoella on viikon mittainen työharjoittelujakso Rovaniemellä, Lapin keskussairaalan sisätautien osastolla. Energinen painonnostaja avasi kesällä 370 neliön harjoitussalin Helsingin Kulosaaressa.

– Homma lähti siitä, että minulla on paikka jossa voin harjoitella silloin kun tarvitsee. Kyseessä on toiminnallinen sali, jossa voi treenata muutakin kuin painonnostoa. Siellä on käynyt monen lajin olympiaedustajia harjoittelemassa, Vuohijoki kertoo.

Vuohijoki on hallinnut kuluvan olympiadin ajan omaa sarjaansa kotimaan lavoilla, mutta on saanut hyvän kirittäjän vuoden 2019 nuoreksi lappilaisurheilijaksi valitusta Aino Luostarisesta.

–?Kilpailemme normaalisti eri painoluokassa, mutta Ainon kova nousu on ollut hyvä asia myös minun uran kannalta, Vuohijoki tuumii.

Äänestyksessä toiseksi sijoittunut Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen teki paluun kansalliselle huipputasolle ja edustustehtäviin. Hän voitti 10 000 metrin Suomen mestaruuden Kalevan kisoissa ja sijoittui Ruotsi-maaottelussa toiseksi. Kausi jatkui maastojuoksun puolella, jossa Peiponen saavutti PM-kilpailujen neljännen sijan. Rovaniemeläinen valmistautui kovin tavoittein EM-maastoihin, mutta ne jäivät väliin kantapäävaivan vuoksi.

Yleisurheilijalle meni myös kolmossija. Veitsiluodon Kisaveikkojen pikajuoksija Ida Ravaska sijoittui kolmanneksi neljällä ykkösäänellä ja 16 pisteellä. Ravaska pinkaisi 400 metrin SM-pronssia ja kuului myös kaksi SM-pronssia (4x100 metriä ja 4x400 metriä) saavuttaneisiin VKV:n viestijoukkueisiin. Ravaska oli mukana Ruotsi-maaottelussa, jossa hän sijoittui ratakierroksella kuudenneksi ja kuului toiseksi sijoittuneeseen Suomen 4x400 metrin viestijoukkueeseen. Kansainvälistä viestikokemusta karttui niin ikään Euroopan Superliigassa.

Juuso Toivola Vuoden valmentaja

Vuoden valmentajaksi valittiin rovaniemeläinen jääkiekkovalmentaja Juuso Toivola. Hän toimi kakkosvalmentajana jääkiekon naisten MM-turnauksessa, jossa Suomi pelasi hopeaa. Toivola kuuluu myös Naisten Liigaan nousseen Rovaniemen Kiekon valmennusryhmään.

Allun lautanen Aino Luostariselle

Nuoren urheilijan tunnustuspalkinnon, Allun lautasen sai Ounasvaaran Atleetti Klubin painonnostaja Aino Luostarinen. Ensimmäisenä painonnostajana kautta aikojen Vuoden nuoreksi lappilaisurheilijaksi valittu Luostarinen voimaili junioreissa viisi EM-mitalia.

Hyviä ehdokkaita nuoreksi urheilijaksi oli runsaasti, mikä aiheutti äänestyksessä poikkeuksellisen suuren hajonnan. Luostarinen ja hiihdon kaksinkertainen nuorten Suomen mestari Karihaaran Visan Josefiina Böök saivat saman verran ääniä, joten Lapin Urheilutoimittajakerhon hallitus joutui äänestämään Allun lautasen saajasta. Kaikkiaan ääniä sai peräti 17 nuorta urheilijaa.

Lapin paras 2019

1) Anni Vuohijoki, painonnosto 33 (9 ykkösääntä)

2) Johanna Peiponen, yleisurheilu 24 (3)

3) Ida Ravaska, yleisurheilu 16 (4)

4) Natalia Kuikka, jalkapallo 15 (3)

5) Aki Pihlaja, moottorikelkkailu 9 (1)

6) Peetu Mäkinen, lentopallo 8

7) Jesse Puljujärvi, jääkiekko 7 (1)

Juho Autio, ammunta 7 (1)

9) Sini Pyy, hiihto/pyöräily 5 (1)

10) Tuomas Kotro, hiihtosuunnistus 4 (1)

Ville-Petteri Saarela, hiihtosuunnistus 4

Kari Kallio, biljardi 4

13) Julia Pätsi, taekwon-do 3 (1)

14) Emmi Lämsä, hiihto 2

Vesa-Pekka Jurvelin, valjakkourheilu 2

Iiro Vanha, futsal 2

Johanna Kankus, voimanosto 2

Antti Holmberg. vesicross 2

19) Carola Niemelä, lumilautailu 1

Allun lautanen

1) Aino Luostarinen, painonnosto 3

2) Josefiina Böök, hiihto 3

3) Markus Lambacka, judo 2

Eveliina Taka, lumilautailu 2

Juho Hyvärinen, jalkapallo 2

Aaro Davidila, yleisurheilu 2

7) Turo Torvinen, alppihiihto 1

Severi Vierelä, freestyle 1

Henri Halonen, paini 1

Joonas Hiltunen, jääpallo 1

Emma Mäkikallio, yleisurheilu 1

Emilia Prykäri, tanssiurheilu 1

Neea-Maria Joki, lentopallo/yleisurheilu 1

Emilia Irvankoski, ampumahiihto/hiihto 1

Oona Antinjuntti, tankotanssi 1

Otto Hyvärinen, moottorikelkkailu 1

Niko Heikkilä, pyöräily 1   
Lapin Urheilutoimittajakerho
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat