Napapiirin jalkapalloilu kansien väliin
29.1.2020 11:51 Uutiset / Lapin Urheilutoimittajakerho

Napapiirin jalkapalloilu kansien väliin

Vaikka Lappi oli jo muuttunut talven ihmemaaksi ja sukset kaivettu varastosta, puhuttiin Rovaniemellä marraskuun 9. päivä jalkapallosta – intohimoisesti ja historian lehtiä ravistellen. Lapin urheilutoimittajakerhon järjestämässä Talvipäivä-seminaarissa olivat vieraana urheilutoimittaja ja urheiluhistoriaan erikoistunut tietokirjailija Juha Kanerva (kuvassa oik.) , kirjailija Mika Wickström (vas.) sekä Urheilumuseon tutkimuspäällikkö Ossi Viita (kesk.).

Vastikään jalkapalloilija Teemu Pukista kirjan tehnyt Kanerva ja lukuisia palkittujakin urheilukirjoja kirjoittanut Wickström ovat parhaillaan tekemässä kirjaa Napapiirin jalkapallon historiasta. Kirjan kolmantena tekijänä on pohjoisen jalkapallon ja etenkin sen lippulaivan, Rovaniemen Palloseuran, tuntija Markku Saukko. Lehtorina ja urheilutoimittajana työskentelevä Saukko on Lapin urheilutoimittajakerhon jäsen.

Mehukkaita tarinoita pohjoisen jalkapallosta

Kolmikko tekee kirjaa nivoen sitä ympäröivään yhteiskuntaan. Lapin ja jalkapallon kehitystä käydään läpi aina sodan jälkeisestä jälleenrakennusajasta RoPSin surullisen kuuluisaan sopupelivyyhteen ja viime vuosien ”uuteen nousuun”.

- Tulossa ei siis ole perinteinen historiikki, vaan historiateos. Kirjaa tehdään vahvasti mielenkiintoisiin, värikkäisiin henkilöihin ja heidän tarinoihinsa pohjautuen. Niitähän RoPSin historiassa riittää, Markku Saukko totesi.

Ensi kesänä julkaistavaan kirjaan saatiin tilaisuudessa myös runsaasti lisää materiaalia. Parikymmenpäinen seminaariväki pääsi nimittäin kertomaan omia muistojaan ja jopa salaisuuksia liittyen pohjoisen jalkapalloon. Niin mehukasta tarinaa oli tarjolla, että välillä nauhuri oli pysäytettävä ja sovittava tarkemmin haastattelun yksityiskohdista!


Urheilumuseo palaa pian olympiastadionille

Tutkimuspäällikkö Ossi Viita avasi Lapin urheilutoimittajakerholaisille Urheilumuseon ovet. Moni paikalla ollut hämmästeli museossa olevaa tietomäärää ja sitä, miten kuka tahansa voi päästä näiden tietojen äärelle.

- Urheilumuseo on palaamassa Olympiastadionille ensi kesänä neljän ja puolen vuoden väistöajan jälkeen. Uusi näyttely avataan elokuussa. Näyttelyä ja Urheilumuseon palveluja oli hienoa ja mukavaa esitellä Lapin urheilutoimittajakerhon aktiivisille jäsenille. Mielikin siinä virkistyi, kun pääsi etelän loskasta ja pimeydestä ihailemaan lumen valaisemaa Rovaniemeä, Ossi Viita kertoi.

Viidan esityksen jälkeen Lapin urheilutoimittajakerhossa ryhdyttiin suunnittelemaan retkeä Urheilumuseoon ensi syksynä.

Päivän päätteeksi lentopalloa

Talvipäivä-seminaari järjestettiin valtavasti viime vuosina kehittyneen ja kasvaneen Santasport Lapin urheiluopiston tiloissa. Myös Santasportin toiminnasta kuultiin tilaisuudessa.

Antoisan päivän jälkeen seminaari vaihtoi vapaalle ja siirtyi Santasportin kabinetista kisahallin puolelle seuraamaan lentopallon miesten Mestaruusliigan ottelua Team Lakkapää – Karelian Hurmos.


   
Lapin Urheilutoimittajakerho
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat