Huipputasolla ratkaisevat taktiikka ja hermojen pitävyys
19.12.2017 14:26 Uutiset / Oulun Seudun Urheilutoimittajat

Pöytäjääkiekko ei ole virallinen urheilulaji, mutta lajissa kamppaillaan silti arvokisamitaleista. Lajiaktiivit esittelivät taitojaan Oulun Seudun Urheilutoimittajien syyskokouksen jälkeen.

OSUTin jäsenet ovat tunnetusti uteliaita. Syyskokouksen yhteydessä kuultiin lähes ennätysmäinen kysymystulva, kun pöytälätkän pelaajat esittelivät lajiaan yleisölle.

Syynä mielenkiintoon oli tietenkin se, että lähes jokaisella on jonkinlainen omakohtainen kokemus pöytälätkän peluusta.

Lyly Rajala ja Harri Pöntinen muistelivat pelanneensa ensimmäiset pöytälätkäpelinsä metallisilla peltiukoilla. Silloin olivat miehet rautaa, mutta nykypöydän tekniikka on kehittynyt kevyempään suuntaan.

Yksi yleisön esittämistä kysymyksistä oli luonnollisesti se, miten kilpapelaaminen eroaa normaalista pöytälätkän pelaamisesta. Oulun Pöytäjääkiekkoilijoiden puheenjohtaja Otto Pesälä kertoi, ettei suuria eroja ole.

Pelinä on Stigan Play off -jääkiekkopeli, jonka saa kaupasta huokeimmillaan alle 50 euron hintaan. Kilpatasolla peliä kuitenkin tuunataan jonkin verran: maalien edessä roikkuvat muoviverkot otetaan kokonaan pois ja maalien pohjalle asennetaan kangaspussit, jotta kiekot eivät kimpoilisi pois maalista - vain maaliin jääneet kiekot hyväksytään maaleiksi kilpapelaamisessa.

Pelin metallitankoihin suihkutetaan silikonisprayta kitkan vähentämiseksi. Sprayta voi laittaa myös pelin alla oleviin pelaajien mekaanisiin rattaisiin, jotta peli pysyy paremmassa kunnossa.

Ruotsin valta-asema murentunut

OSUTin jäseniä luonnollisesti kiinnosti kuinka kansainvälisestä lajista oikein on kysymys.

Ruotsi hallitsi pöytälätkäkaukaloita vuosikymmenten ajan, mutta nyt pelillinen painopiste on siirtynyt itään, Venäjälle ja Latviaan. Siellä turnauksia saatetaan jopa näyttää televisiossa selostuksen kera.

Myös Suomi on menestynyt lajin EM- ja MM-kisoissa, joissa pelataan lajille tyypillisesti useita viiden minuutin mittaisia otteluita eri vastustajia vastaan.

Tilaisuudessa oli mahdollisuus testata taitojaan pöytälätkän aktiiviharrastajia vastaan, mutta tulos oli odotettu. Lajissa ei pärjää tuurilla, ja edes vankka takavuosien kokemus pelaamisesta ei anna mahdollisuuksia lajihuippujen todelliseen haastamiseen.

Mikä sitten ratkaisee huipputasolla, kun kaksi viimeisen päälle viritettyä pelaajaa kohtaa toisensa?

- Sorminäppäryys ja reaktionopeus ovat toki tärkeitä, mutta mitä lähemmäs huippua mennään, sitä tärkeämpää on taktiikka ja hermojen pitävyys, Otto Pesälä kertoi.

Loppuvaiheissa hermojen on syytäkin pitää, sillä kansainvälisissä turnauksissa voi olla tuhansien eurojen palkintorahoja.

- Huiput lukevat vastustajaa, ja lajissa voi toinen ottaa hyvin helposti henkisen yliotteen, Juho Rautio säesti.

Kauniiksi lopuksi joku uskalsi esittää pitkään mielessä pyörineen kysymyksen: mistä päin Suomea tulevat kovimmat pöytälätkän pelaajat?

- Suomen pöytälätkäpääkaupunki on Turku, Juho Rautio kertoi ja sai yleisön pienen pettymyksen valtaan.

OSUTin hallitukseen yksi muutos

Oulun Pöytäjääkiekkoilijat esittelivät lajiaan OSUTin syyskokouksessa. Yhdistyksen jäsenet eivät kummoista vastusta pystyneet itse pelissä antamaan, mutta silti jopa puolet osanottajista palkittiin.

Peräti seitsemän eli tasan puolet paikalla olijoista sai joko kynän tai standaarin merkkipäivänsä johdosta.

Hallitukseen tuli yksi muutos. Hannele Lamusuo jätti paikkansa, ja hänen tilalleen valittiin Ylen toimittaja Päivi Annala.


Kuvateksti: OSUTin puheenjohtaja Kari Linna (oik.) haastoi pöytälätkässä lajia esitelleen Alex Anttilan. Matti Ahola (toinen oik.) otti oppia Juho Rautiolta.

Teksti: Matti Ahola
Kuva: Anssi Väisänen


   
Oulun Seudun Urheilutoimittajat
«  Marraskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat