Helavyö Seinäjoen Peliveljille
18.2.2013 21:52 Uutiset / Pohjanmaan Urheilutoimittajat Helavyö Seinäjoen Peliveljille
Pohjanmaan Urheilutoimittajat on jakanut vuodesta 1982 lähtien vuoden mainetekopalkintona Pohjalaisen helavyön ja perinne jatkuu. Vuoden 2012 valinta kohdistui SM-kultaa salibandyssä voittaneeseen Seinäjoen Peliveljiin. Helavyö luovutettiin SPV:lle Pohjanmaan Urheilugaalan yhteydessä.
– Parempi näin, kuin se, että tulee puukkoa selkään, velmuili kapteeni Mikko Kohonen palkintoa seuran puolesta vastaanottaessaan.
SPV:llä oli tälle kaudelle kovat tavoitteet. Kolme mestaruutta: SM-kulta, Suomen cup ja seurajoukkueiden mestaruus. Kaksi pokaalia on mennyt ohi, mutta SM-kulta tiukasti tähtäimessä.
– Häviöistä oppii. Nyt olemme jo tosi viisaita, Kohonen jatkoi huumorilinjalla.
SPV:n mestaruus oli varsinainen yhdessä tekemisen voitto. Kohonen haki pitkään mestaruutta muissa seuroissa, mutta saavutti sen Peliveljissä. Kapteeni Kohonen on parannellut leikattua polveaan ja kaipaa jo kentälle.
– Viikon verran sitä on nyt saanut rasittaa. Tulen vielä kevään peleissä askiin, Kohonen vakuutti.
Suuria tunteita
IV Pohjanmaan Urheilugaalassa elettiin todeksi urheilun suuria tunteita, kun lavalle asteli Elämäntyö –palkinnolla palkittu ilmajokelainen painivalmentaja Seppo Yli-Hannuksela. Pitkästä ja menestyksekkäästä valmennustyöstä kansainvälisillä sekä kotimaan molskeilla palkittu Yli-Hannuksela liikuttui palkintoa vastaanottaessaan. Pintaan nousivat tunteet viiden vuosikymmenen ajalta, kun ura sai alkunsa Ilmajoen Seppälän legendaariselta painikämpältä 1963.
– Omasta painiurasta ei suurta numeroa kannata tehdä. Se oli sellaista kansallisen tason vääntöä. Viimeiset kilpailuni oli painin seurajoukkueiden SM-finaaleissa 1987, kertoo Yli-Hannuksela.
Valmennusurasta on tullut sitäkin komeampi. Se käynnistyi 1976, kun Yli-Hannukselasta tuli Ilmajoen Kisailijoiden painijaoston puheenjohtaja.
– Paini oli silloin Ilmajoella hiipumassa. Kiikerin Sepon kanssa opettelimme valmennusta ja asetimme tavoitteeksi olla piirin paras seura viidessä vuodessa, mutta se onnistui neljässä. Se oli hienoja hetkiä. Osoitus siitä, että olimme oikealla tiellä.
Kansainväliseen
mitaliputkeen

Kansainvälinen mitaliputki aukesi Ranskassa 1995, kun oma poika Marko Yli-Hannuksela paini EM-pronssia. Kaksi vuotta myöhemmin juhlittiin mestaruutta, kun Myhi paini MM-kultaa Puolan Wroclavissa.
– Ne olivat tietysti sykähdyttäviä hetkiä. Sitten on niitäkin, joista jäi hampaankoloon. Sain olla maton kulmalla, kun Marko Asell paini Atlantan olympialaisten värikkäässä finaalissa, mutta jäi lopulta hopealle. Samoin Sydneyn olympialaisissa Myhin tappio semifinaalissa oli kirvelevä.
Paini on ollut otsikoissa, kun laji uhkaa pudota pois olympialaisista. Se ei tullut valmentajavelholle yllätyksenä.
– Sanoin pojille treeneissä, että pian FILA:n pitää ryhtyä tekemään jotain ja seuraavana päivänä asia tuli julkisuuteen. Sääntöjä on muuteltu kahdeksan vuotta eikä ole päästy ytimeen.
Yli-Hannuksela tarjoaa ohjeeksi painiajan pidentämistä 2+3 minuuttiin tai suoraan viiteen minuuttiin. Hän toteaa, että painin vihollinen numero yksi on passiivisuus.
– Nyt saa olla passiivinen ja arpa ratkaisee, mutta arpajaiset eivät sovi urheiluun.
Palkittu valmentaja voi katsoa tyytyväisenä tulevaan. Työ jatkuu ja omasta perheestä matolla on jo kolmas sukupolvi.
– Myhin vanhimmat pojat painivat ja harrastavat toki muitakin lajeja. Sitten on vielä nuorin kaksivuotias. On käynyt jo matolla myös tepastelemassa.
Koskela
vuoden urheilija
Vuoden urheilijana palkittu pikaluistelija Pekka Koskela kokee olevansa etuoikeutettu, kun harrastuksesta on tullut elämäntapa.
– Nyt, kun on mennyt hyvin, niin parhaat puolet vielä korostuvat. Olen innoissani, kun terien kanssa on pärjätty ja pitoa jäästä löytyy. Sotshin matkakohtaiset MM-kisat luistellaan kuukauden kuluttua. Nälkää riittää, vakuutti Koskela.
Pikaluistelijan suupielet veti hymyyn myös hallihankkeen myötätuuli.
– Olympiakomiteassa on todettu, hallin aika on nyt ja paikka Seinäjoki. Valtakunnallisella tasolla konsepti on hyväksytty ja hanketta viedään eteenpäin. Kyllä pohjalainen sellaisen yhden pikku mökin rakentaa, Koskela tuumasi.
Palkitut
IV Pohjanmaan Urheilugaalassa palkitut:
1) Hyvä Seura, Pohjola palkinto: valtakunnallinen Seinäjoen Taitoluistelijat, alueellinen Nurmon Jymy
2) Vuoden joukkue: Seinäjoen Peliveljet, salibandy
3) Vuoden valmentaja: Jan-Erik Romar, alppihiihto
4) Elämäntyö –palkinto: Seppo Yli-Hannuksela, paini
5) Vuoden nuori urheilija: Tommi Pulli, pikaluistelija
6) Vuoden jokeri: Krista Bakker, golf
7) Vuoden urheilija: Pekka Koskela, pikaluistelu
8) Vuoden 2012 maineteko: Seinäjoen Peliveljet, salibandy

Teksti: Jari Hakala


   
Pohjanmaan Urheilutoimittajat
«  Huhtikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat