Kevätseminaari
21.5.2013 20:18 Uutiset / Pohjanmaan Urheilutoimittajat

Urheiluopistolla maaginen raja rikki

Kuortaneen urheiluopistolla Pohjanmaan urheilutoimittajien perinteisen kevätseminaarin avannut rehtori Jorma Hyytiä kertasi tyytyväisenä edellisen vuoden toimintalukuja.
– Meillä meni ensimmäisen kerran rikki maaginen sadantuhannen opiskelijavuorokauden raja, sillä vuonna -12 opiskelijavuorokausia kertyi 102 000. Kävijöitä oli 57 eri maasta. Ne ovat kovia lukuja, sillä yleensä kävijöitä vuosittain on noin 35 eri maasta, summasi Hyytiä.


004.JPG (600 x 400)

Pohjanmaan Urheilutoimittajat perinteisessä kevätseminaarissa Kuortaneella.

Urheiluopistolla menee mukavasti. Olosuhteet ovat kunnossa ja Kuortane on saanut valtakunnallisen erityistehtävän Pajulahden ja Vierumäen tavoin.
– Meillä kävi juuri Brasilian nuorten lentopallomaajoukkue ja 12 nuorten maailmanmestaruutta valmentajana voittanut Percy Oncken totesi, että Brasiliassa ei ole yhtään vastaavaa valmennuskeskusta, Hyytiä jatkoi.
Hyytiä kuitenkin muistutti, että pelkät olosuhteet eivät ee mestareita.
– Seuratoiminta on urheilun peruskivi ja lisäksi tulee muistaa asenne. Mauro Berruto totesi maajoukkuevalmentajavuosinaan: "Attitude is everything", Hyytiä muistutti.

001.JPG (600 x 400)

Rehtori Jorma Hyytiä kertoi maagisen sadantuhannen rajan rikkoutuneen.

Tapio Korjus kertoi tänä vuonna aloittaneen Huippu-urheiluyksikön kohdalla radikaaleimman muutoksen aiempaan verrattuna olevan se, että ratkaisuvalta on nyt ammattilaisilla.
– Korkeatasoinen osaaminen on nostettu kilpailukeinoksi. Urheilija on keskiössä ja se näkyy myös olympiakomitean budjetissa. Operatiivinen valmennus ja kilpailutoiminta muodostaa 93 prosenttia budjetista ja hallinto seitsemän prosenttia, Korjus havainnollisti.
EP:n Urheiluakatemiaan katsauksen tehnyt vetäjä Teemu Rauhala totesi EP:n Urheiluakatemiassa olevan 290 urheilijaa.
– Olympiakomitean tukiurheilijoita on 20 ja maajoukkuetason urheilijoita 95, tutki Rauhala tilastojaan.
Akatemiavalmennus on avoin kaikille urheilijoille. Urheilua ja opiskelua viedään eteenpäin Dual Career -teeman mukaisesti. Urheiluakatemian kautta urheilijalle on tarjolla asiantuntijapalvelut ja akatemiavalmennuksen myötä lisää harjoitusvuoroja viikossa.
– Koulujen suhtautuminen akatemiaan on myönteinen. Koulut eivät jarruta, vaan ehkä enemmänkin kotijoukot. Kysymyshän on siitä uskaltaako urheilija heittäytyä ja asettaa tavoitteita, Rauhala taustoittaa.
Tapio Korjus nostaa esiin Oulun, joka panostaa urheiluakatemiaan 450 000 euroa vuodessa.
– Oman alueemme kunnissa panostus on tuhansia ja siihen haemme tasokorotusta. Urheiluakatemiassa ollaan urheilijoiden ja seurojen asialla sekä vahvistetaan urheilijan polkua, Korjus korostaa.

010.JPG (600 x 400)

Teemu Rauhala kertoi Urheiluakatemian kuulumisista.

Tommi Pärmäkoski, joka tunnetaan myös aiemmilta vuosilta F1-mestari Sebastian Vettelin fysiikkavalmentajana, vetää Kuortaneen erityistehtävää voima- ja nopeusvalmennuksen kehittämistä. Tehtävä on uusi ja parhaillaan on menossa yhteydenotot eri yhteistyökumppaneihin.
– Keräämme tietoa ja jaamme tietoa niin, että urheilijoille saadaan paras mahdollinen tieto käyttöön. Pidämme silmät ja korvat auki, Pärmäkoski kiteyttää.

012.JPG (600 x 400)

Tommi Pärmäkoski vastaa voima- ja nopeusvalmennuksen kehittämisestä. 

Valmentajien ammatillista koulutusta opistolla vetävä Jorma Lilli kertoi valmentajien koulutuksen käynnistyneen Kuortaneella 1999.
– Kun lasketaan mukaan ensi vuonna valmistuvat, niin vuosien mittaan meiltä on valmistunut 172 valmentaa, Lilli toteaa.
Kuortaneella on käynnistynyt juuri Huippu-urheilijasta valmentajaksi -koulutus, mutta se on jo niin kova juttu ja kova ryhmä, että siihen Kuortane palaa tarkemmin lähiaikoina.

013.JPG (600 x 400)

Jorma Lilli vastaa urheiluopistolla valmentajien koulutuksesta.

Teksti ja kuvat: Jari Hakala
 


   
Pohjanmaan Urheilutoimittajat
«  Huhtikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti
Kategoriat