Fair Play -lehti: Avartava aikamatka menneelle vuosisadalle
20.1.2020 10:03 Uutiset / Urheilutoimittajain Liitto ry

Fair Play -lehti: Avartava aikamatka menneelle vuosisadalle

Väitetään, että suomalaisen on vaikea kiittää ainakin, jos kiitettävä on toinen suomalainen, ja vieläkin vaikeampaa on antaa kiitos julkisesti. Tässä ja nyt sen kuitenkin teen, eli kiitos Kalle Virtapohja uusimmasta kirjastasi, joka käsittelee kauppaneuvos Kalle Kaiharin ja tasavallan presidentti Urho Kekkosen vuosikymmenien ystävyyttä. Kirja on suoraa täydennystä suurjuoksija Paavo Nurmen elämäkerralle ”Mies, josta tehtiin patsas” ja Urho Kekkosen elämää avaavalle teokselle ”Kekkonen urheilumiehenä”.

Olen ennenkin sanonut, että Urheilutoimittajain Liiton ex-puheenjohtaja Kalle Virtapohja on omimmillaan historian tutkijana ja arkistojen tonkijana, ja sanon sen nyt uudelleen. Uusimpaan kirjaansa Virtapohja on onnistunut löytämään tietoa, joka on pysynyt ennen salassa, ja mikä tärkeintä: hänellä on kyky tuoda se tieto julki kaikkea muuta kuin pelkkää arkistotomua ympärilleen levittävällä tavalla. Kaiharin ja Kekkosen tarinan ohella kirjasta avautuu myös iso pala itsenäisen isänmaamme historiaa niin yhteiskunnalliselta kuin poliittiseltakin taholta katsottuna.

Kalle Kaiharin ja Urho Kekkosen tarina on ennen muuta aikamatka tamperelaisen suurmiehen Kaiharin elämään, mutta samalla se on myös tarina kahden miehen parikymppisenä alkaneesta ystävyydestä. Tässäkään tapauksessa ystävyys ei tuntenut rajoja, mikä auttoi sittemmin useamman niin koko Suomen kuin Tampereen kaupunginkin historiaan oleellisesti vaikuttaneen päätöksen tekemisessä.

Lue lisää Asko Tanhuanpään kirjoittamasta Kaihari & Kekkonen -kirja-arviosta uusimmasta Fair Play -lehdestä: Fair Play -lehti 4/2019.


   
Lahden Seudun Urheilutoimittajat
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtuma
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Ilmoittautuminen
 
 Hakuaika
 
 Fair Play -lehti